Brušenje: najboljši brusilniki za avtoličarstvo

Brušenje je poseben način obdelave površine, kjer z brusilnimi sredstvi dosežemo gladkost. Odstranjujejo se zelo majhni delci materiala, cilj pa je izravnana površina, čiščenje in glajenje. Brusilniki se uporabljajo na veliko področjih, a tokrat govorimo o avtokleparstvu in avtoličarstvu. Poznamo več brusilnih sredstev, poznavanje njihovih lastnosti in uporabe pa je ključ do dobrih rezultatov. Za mojstre, ki zahtevajo najboljše produkte, skrbi podjetje Selekto, ki dobavlja stroje, opremo in material najboljših svetovnih znamk. Odličen je brusni papir Silco, pri njih pa dobite tudi različne električne brusilke, na primer izvrstno novo orbitalno brusilko znamke Rupes.

 

Brusni papir in najrazličnejši brusilniki

Največ povpraševanje je zagotovo za brusni papir, se pa ponašajo tudi z bogato ponudbo brusnih diskov, vodobrusnih papirjev, brusnih papirjev v roli, univerzalnih rezalk, kontrolnega črnega prahu, brusnih mrež, matirnih past ... Čeprav avtoreperaturnim brusnim sredstvom splošno rečemo brusni papirji, pa niso vsi prav iz papirja. Kakovost namreč zavisi od treh povezanih komponent: podlage, brusilnih zrn in vezivnega materiala/lepila. Podlaga je lahko papir ali pa tudi različne tkanine (poliester, bombaž, najlon), pa še fiber ali film. Proizvajalec Silco, s katerim sodelujejo pri Selektu, proizvaja brusni papir, ki je na papirju, obdelanem z lateksom ali pa na filmu. Papirji so razvrščeni glede na njihovo fleksibilnost oz. prilagodljivost in agresivnost. Brusilniki imajo tudi brusilna zrna, ki so lahko ostra in dolga ali pa topa in kratka.

Brusni diskBrusni papirVisoko učinkovit brusni papir v roli
 

Prednosti Silco brusilnikov

Silco sredstva za brušenje so zares visoko kakovostna. Proizvedena so na osnovi fenolnih smol in premaza, ki preprečuje zamašitev površine s prahom. Tako osnovno kot pokrivno vezivo brusilnika sta narejeni na osnovi fenolnih smol. Drugi proizvajalci uporabljajo kar naravna lepila na živalski osnovi, ki pa niso vodoodporna. Imajo tudi veliko krajšo življenjsko dobo. Če izberete Silco brusni papir in druge njihove produkte, ste lahko prepričani, da so ne le visoko učinkoviti, ampak tudi zelo obstojni.

 

Uporaba električne brusilke

Električna brusilka je klasična izbira za izkušene operaterje. Nudi zelo dober nadzor dela, tudi ko je površina zahtevnejša. Poznamo več vrst električnih brusilk. V osnovi jih delimo glede na načine gibanja: orbitalna brusilka, zobniško gnana brusilka ... Poznamo tudi pnevmatske brusilke, ki jih odlikuje vrhunski zobniški pogon za hitro odstranjevanje materiala. Takšna oprema je eden osnovnih kosov avtoličarske opreme. Je zelo okretna in odlična za pripravo površin brez pregrevanja.

 

Orbitalna brusilka

Orbitalne brusilke delujejo po sistemu ekscentričnih krožnih gibov. Namenjene so brušenju večjih površin. Takšen brusilnik je odličen za najbolj zahtevna opravila. Sodobna orbitalna brusilka ima učinkovit sistem za hlajenje s protiprašnim filtrom. Zraven dobite tudi nastavek za sesalno cev.

Zelo zmogljiva električna orbitalna brusilka je Rupes RX256A z brezkrtačnim motorjem visokega navora. Za enostavno rokovanje poskrbi nizka teža in višina. Motor nudi konstantno hitrost tudi pri večjih obremenitvah. Imate 9 stopenj prilagoditve vrtljajev, številka gre od 4 tisoč do 10 tisoč. Priključni kabel je dolg 5 metrov. Set vsebuje tudi ključ za montažo podložnega diska. To je le en primer zelo učinkovite orbitalne brusilke, vam pa priporočamo, da si na spletni strani podjetja ogledate še ostale modele, da najdete najbolj primernega zase. Ponujajo tudi na primer naključno-orbitalno električno brusilko Rupes BR109AE. Ta je razvita za obdelavo polnil na večjih površinah in ima posebej prirejen elektronski modul za optimalno kontrolo. Preobremenitev preprečuje mehak zagon.

Naključno-orbitalna pnevmatska brusilkaNaključno-orbitalna električna brusilkaOrbitalna električna brusilka

Izbira najboljših znamk opreme za brušenje

Podjetje Selekto je slovenski distributer za številne priznane proizvajalce, tako domače kot tuje. Silco je slovenski proizvajalec vrhunskih avtoličarskih materialov, s katerimi bodo storitve na najvišjem nivoju. Vodilna znamka med proizvajalci je Rupes, ki ga prav tako dobite pri Selektu. Na področju brušenja so zagotovo favoriti. Ne spreglejte pa tudi podjetij PPG, DEBEER REFINISH, DEVILBISS in EVOCON. Selekto s partnerji poskrbi za izdelke in storitve, ki izpolnjujejo najvišje zahteve. Odlikuje jih profesionalnost, odličen odnos s strankami, pa tudi nenehno izobraževanje in dopolnjevanje ponudbe.

 

Poleg bogatega nabora izdelkov za brušenje njihova trgovina ponuja tudi produkte iz številnih drugih sorodnih področij: čiščenje vozil, servisiranje avto klim, ličarski potrošni material, ličarska oprema, mešalni sistemi, vse za poliranje, kiti, laki in barve, trdilci, tesnilni materiali in lepila ... Na enem mestu tako dobite najrazličnejša orodja in material, kar zagotovo olajša naročanje. Produkti so vam na voljo tudi prek ekipe terenskih komercialistov, ki prodajajo in dostavljajo po vsej Sloveniji. Če torej iščete zanesljivega partnerja, kjer hitro in enostavno dobite najboljše, veste, na koga se obrniti. V veliko pomoč vam bo tudi njihova prijazna tehnična podpora. Razumejo stroškovno učinkovitost in hkrati ne delajo prevelikih kompromisov pri kakovosti. Razmerje med kvaliteto in ceno pa je konec koncev za stranke najbolj pomembno.

E-TRGOVINA
Evropski sklad za regionalni razvoj